Rapport från Bygdens Vecka 2013

Veckan inleddes med en äppelkakstävling på Kanelen Bageri och Café i Bergkvara. Nio goda bidrag kom in och juryn smakade, tittade, diskuterade och valde till sist ut Margareta Kus som kvällens vinnare. Vinsten var en låda med produkter från medlemmarna i Bygdens Marknad och självklart kommer äppelkakan att finnas med på Kanelens Bageri och Cafés sortiment.

appelkaka

Besökarna hade under kvällen tillfälle att se vår utställning ”Varför handla lokalt?” och de äppelgubbar och -gummor som torkat ihop till roliga ansikten sen vår förra marknad. De båda utställningarna kunde senare ses på Torsås bibliotek under ett par veckors tid.
äppeldockorna

biblioteket

Samma dag inleddes en tävling om snyggaste skyltfönster för butikerna längs Allfargatan i Torsås. Temat var förstås äpplen. Arton butiker och Torsås bibliotek hakade på och smyckade sina fönster med äpplen på alla tänkbara vis. Stufvenäs Gästgiveri hade en äppelinspirerad meny och Pe P:s Konditori gjorde äppelmüsli och surdegsbröd med äppeltärningar.

På onsdagen överraskade vi besökarna till Torsås Teaterförenings föredrag på Olofsgården genom att bjuda på lokalt producerad äppelmust från vårt marknadsstånd. Vi berättade förstås om veckans olika evenemang och delade ut program och broschyren om oss.

olofsgarden

Äppeldagen på torsdagen lockade ca 75 besökare till Stora Glosebo Hjortgård i Gullabo. Sven Plasgård guidade oss bland Germund Erikssons många fruktträd och berättade om olika sorter och vi fick även smaka på dem. Frank Mikosch på MustXpress hade nymustade äpplen till försäljning och hos Eva Stenvide kunde man provsmaka chutney och marmelad på äpplen.

svenplasgard

Medan besökarna fick sina medtagna äpplen sortbestämda, serverades kaffe och äppelkaka i fullmånens sken. Eldkorgar lyste upp och värmde gott.

På fredagen tackade vi alla som handlade i sina lokala butiker längs Allfargatan i Torsås. Tillsammans med 19 butiker delade vi ut omkring 800 tack-kort med texten ”Tack för att du handlar lokalt”. Många kunder blev glada och en del stannade upp och pratade en stund, som till exempel Ida och Charlie som handlade på ICA Supermarket.

tack_kort

Lördagen inleddes med marknad och äppelmustning i Ekbacken, Torsås vackra hembygdspark. Under dagen kunde man rösta på finaste skyltfönster och ca 70 röster kom in. Vinnare blev Adolfssons Blommor och bland de röstande drog vi Anne-Marie Johansson som vinnare. Båda vann en låda produkter från medlemmarna i Bygdens Marknad.

Kön till mustningen var lång och medan man väntade kunde man besöka vår marknad med småskaligt och hantverksmässigt tillverkade produkter, dricka kaffe och lyssna på levande musik av ”Visor från höften” med Olle Schönbeck och Olle Wettborg.

marknad

Så här efteråt kan vi konstatera att Bygdens Vecka 2013 har varit ett mycket lyckat och välbesökt arrangemang. Äppeltemat var uppskattat och lätt att samarbeta kring. Ett stort tack till alla butiker som engagerade sig i skyltningstävlingen och delade ut tack-kort till sina kunder. Tack även till Torsås hembygdsförening som alltid är lika tillmötesgående och hjälpsamma. Till sist ett tack till alla deltagare i projektet Bygdens Marknad som varit kreativa på våra möten och lagt ner mycket tid på att allt ska fungera fint.

 

Share

Leave a Reply