Äppeldag i Stora Glosebo

I kväll har Bygdens Marknad äppeldag på Stora Glosebo hjortgård. Sven Plasgård, känd pomolog från Vickleby på Öland, guidar oss bland trädgårdens alla äppelträd och sortbestämmer era egna medhavda äpplen. Pomologi är läran om fruktsorter och  bär och Sven är specialiserad på just äpplen och päron.

Sven Plasgård arbetar som trädgårdslärare på Blekinge trädgårdsmästarutbildning som är en Yrkeshögskoleutbildning i Karlskrona. Vad gäller pomologerfarenheter blir listan lång. Sven har arrangerat åtskilliga äppel- och päronutställningar på olika platser i trakten sedan 1995. Några exempel är på Krusenstiernska trädgården i Kalmar, Capellagården på Öland, Borgholms handelsträdgård, Forngården på Borgholm. Han har suttit och bestämt äppel- och päronsorter vid många lokala arrangemang i Kalmartrakten och på Öland men också lite längre bort, som på Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg, Bergianska trädgården i Stockholm, i Lövsta på Gotland, på Kurrebo i Urshult och i Zätas trädgård i Stockholm för att nämna några.

Sven driver också en liten plantskola med försäljning av lokala äldre sorter av äpplen och päron, samt andra fruktslag som äkta kvitten och körsbär. Plantskolan är under uppbyggnad.

Lyssna på en intervju med Sven i programmet Förmiddag i P4 Kalmar (ca 1 tim och 15 min in i programmet).


I kväll får vi den stora äran att ha Sven Plasgård hos oss! Vi har fler intressanta personer som kommer. Frank på MustXpress har mustat äpplen från Stora Glosebo Hjortgårds fruktträdgård hela dagen och pastöriserad äppelmust i praktisk bag-in-box finns att köpa. Eva från Stenvide kommer med sin goda Stenvide Chutney. Norbert från Kus Krukmakeri har fina handdrejade keramikformar till goda äppeldesserter.

Evenemanget pågår kl 18.30-20.30. Ta med 5 fina exemplar/äppelsort om du vill ha en bedömning gjord. Kaffeservering med hembakat med äppeltema. Fri entré. Parkering vid infarten mot Videbäcksmåla.

Dessutom pågår nu i september kronhjortbrunst med mäktigt hjortbröl som man kan höra från Stora Glosebo Hjortgård! Det finns även möjlighet att beställa närproducerat hängmörat hjortkött från gården.

Varmt välkomna till en spännande kväll!

Share

Leave a Reply