Vad händer i plantskolan på vintern?

Nu har vi kommit in i februari och det blir ljusare ute. Undrar just vad våra lokala producenter i bygden håller på med. Vi börjar hos ekoplantan i Stenbäck.

Monika Hulthe, vad händer på din plantskola just nu?
- Under vintern finns det tid att fundera och planera. Både över vad som ska odlas förstås men även på annat kul man kan hitta på under året som kurser, upplevelser eller andra evenemang. Jag skriver en del krönikor på Odla.nu. Krönikorna handlar både om odling och hur man tar vara på det man odlat, eftersom självhushållning ligger mig varmt om hjärtat.

De första sådderna ska i jorden nästa vecka. Jag börjar med de som tar längst tid på sig, som kronärtskockor och äggplanta. Därefter är det dags för chili, smultron och en del kryddväxter.

Har du något tips till den som vill så sina egna frön?
- Det viktigaste att tänka på är att ljuset räcker till. En bra kombination av ljus och temperatur gör det lättare att lyckas. Om man sår redan nu i februari behöver man tillskottsbelysning. Har man inte det så söker sig plantorna mot det lilla ljus som finns och blir långa och klena. De flesta frön vill ha det lite varmt när de gror men sen får det gärna vara svalare. Runt 10-18 grader brukar vara lagom, annars ränner plantorna i väg på höjden i stället för att bli kompakta och fina. Man vill ju så gärna få fröna i jorden men man förlorar oftast inget på att vänta några veckor till på mer ljus.

När man ska så avgörs förstås av vad man ska så. Läs på fröpåsen! Frön vill inte gärna gro i näringsrik jord, det är därför man sår i såjord som är näringsfattig och finfördelad. Man kan fylla krukan med plantjord och lägga ett lager såjord överst där man sår fröna, så slipper man omplantering. Tänk på att en del frön behöver ljus för att gro, dem sår man ovanpå jordytan och täcker med t ex plastfolie för att behålla en fuktig yta. Det gäller t ex basilika. Sår man flera frön i varje kruka kan man plantera om dem i varsin kruka senare. Håll då försiktigt i plantans blad och var rädd om den känsliga stjälken.

Omskolning av tomatplantor

När plantan kommit upp är det viktigt att inte vattna för mycket så att rötterna dränks, de behöver syre för att kunna fungera. Flytande ekologisk gödning kan behövas när du ser att plantan börjat växa ordentligt.

När det är dags för utplantering behöver plantan avhärdas under 1-2 veckor. Då sätter man ut den i skugga en stund varje dag när det är vindstilla. Känsliga plantor blåser lätt sönder, ovana som de är vid vind. Om man vänjer plantan långsamt vid både vind och solljus så blir den stark och frisk. Plantera ut den när risken för nattfrost är över.

Share

Leave a Reply