Bygdens Marknads potatissallad


Flera har frågat efter receptet på den potatissallad som bjöds under lördagens invigningsfest, den 19 maj. Och eftersom jag, Eva Stenvide antog uppgiften att laga till salladen, så delar jag med mig hur jag gjorde. Med gammalpotatis som vi har till hands just nu tog det hela 2 arbetsdagar att skala, efterputsa och koka och bereda salladen till ”ätfärdig”, så som vi serverade den till så många besökare.  Med färskpotatis hade det antagligen gått på halva tiden att laga. Men än är vi ingen lokal färskpotatis och personligen sparar jag gärna denna primör till midsommar! En del av det gröna i potatissalladen var skogslök eller kajp som vi säger på Gotland, där jag är född. Till min glädje har jag hittat den på flera platser här i bygden. Det är en slags vild purjolök som är fantastiskt god och helt gratis!

Till 350 smakportioner om ca 1 dl potatisallad gick det åt 75 kg potatis! Men att någon av er tänker på att laga till så många, tror jag knappast, så här kommer ett recept till 15 portioner. Eller till bara 4 portioner!
Den här potatissalladen är perfekt till sommarens grillkvällar, till picknickkorgen eller lunchlådan. Lägg den i ett pitabröd, med lite fetaost och du får en god och enkel lunchsmörgås.

Bygdens Marknads potatissallad
15 portioner

3 kg potatis ( minska till 1 kg potatis om du vill ha 4 portioner) från Bröms Gårdsbutik
Skrubba färkpotatisen ren från all jord och koka i saltat vatten. Om du har ”gammalpotatis” behöver du skala och putsa bort ev skorv. Medan potatisen kokar gör du salladssåsen.

Salladssås
1,25 dl ljus vinäger ( vi använde äppelcidervinäger)
2 tk salt
2 msk Dijonsenp eller annan osötad senap
2 dl olja av god kvalitet ( vi använde svensk kallpressad ekologisk rapsolja)
1/2 dl vatten

Blanda vinäger, senap och salt och vispa slät gärna med stavmixer, men en vanlig visp går också bra. Fortätt vispa och häll i oljan i en fin stråle. Späd sen med vatten. För dig som bara tänkt göra potatissallad till 4 personer, så sparar du 1/3 av salladssåsen och kryddar upp med torkade örtkryddor och kanske lite vitlök-och har en egen salladsdressing färdig i kylen för kommande middagar. Alternativt sparar du såsen som den är, utan att krydda och sparar till en annan potatissallad.
Potatisen skivas ner i en bunke när den fortfarande är varm. Häll salladssåsen över den varma potatisen, låt svalna och ställ i kyl. Detta kan göras dagen före du tänkt servera potatissalladen.

Det gröna och färggranna i salladen

2-3 rödlökar
1 knippe skogslök/kajp, eller 1-2 mindre purjolökar eller salladslök
 2-3 äpplen, i fina tärningar
persilja, gräslök
svartpeppar och ev salt

Skiva eller fintärna rödlöken. Skiva skogslök, purjolök eller salladslök fint. Skala och tärna äpplet. Blanda ner allt i potatissalladen. Blanda gärna ner finklippt persilja och gräslök. Smaka av med lite svartpeppar och ev salt.

Smaklig måltid! / Eva Stenvide för Bygdens Marknad

 

Share
	
												
					

Leave a Reply