Blommande midsommarrecept

En knapp vecka före midsommarafton är det dags att börja med små förberedelser inför midsommarfesten. Här kommer ett enkelt men smakrikt recept som behöver några dagar på sig att utveckla den rika och blommiga smaken från naturens örter. Om du har en egen örtagård (lyckliga du!) så använd den. Annars kanske du känner någon som har ett kryddland som gärna vill ha en burk örtmarinerad fetaost i utbyte mot en handfull örter. I butiken hittar du annars det mesta i torkad eller färsk form.

timjan, salvia, ringblomma, rosmarin, grekisk oregano

Örtmarinerad fetaost

Bryt en bit fetaost i mindre bitar. Varva osten med färska eller torkade örter. På den här vackra keramiktallriken, tillverkad av Kus Krukmakeri i Torsås, ser du från höger: vitbrokig citrontimjan, salvia, gulbrokig citrontimjan, rosmarin, kryddtimjan, grekisk oregano och i mitten torkade blad av ringblomma. Det här blir en god kombination med intensivt blommiga smaker. Avsluta med att täcka osten med en fin ekologisk olivolja. Låt den stå och dra några dagar i kylskåpet. Att använda timjan som blommar gör det extra vackert!

fetaost, marinerad fetaost, färska örter

Använd den marinerade fetaosten till ett nybakat bröd, så att du kan såsa upp den goda marinaden. När osten tar slut kan du använda marinaden som salladsdressing med ett stänk nypressad citron.

Foccacia med örter
6 dl ljummet vatten
10 dl vetemjöl
2 dl dinkelmjöl
50 g jäst
1/2 msk salt

Ovanpå degen:
olivolja
havssalt
finklippta färska örter, t ex timjan, grekisk oregano och rosmarin

Blanda ihop degen, låt jäsa en timme. Stjälp upp bakplåtspapper och släta till ytan med slickepott och olivolja blandad med örter. Strö över lite extra salt. Jäs 15-25 minuter och grädda det mitt i ugnen i 25 minuter i 225 grader.

Komplettera med färskpotatis och en sillbit så får du en blommande midsommarlunch!

Ekoplantans hemsida hittar du många recept på hur du tar vara på det som trädgårdslandet och örtagården ger.

Share

Leave a Reply